Οι άνθρωποι πίσω από τo Άλφα Θέατρο
Τάσος Ιορδανίδης
Γεννήθηκε στον Πειραιά στις αρχές της δεκαετίας του ογδόντα. Τελείωσε την Ελληνογαλλική σχολή του Πειραιά (έπαιζε στη θεατρική ομάδα του σχολείου) και μετά σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Σταθμό στην καριέρα του θεωρεί τη συνεργασία του με τον ηθοποιό Γιώργο Μιχαλακόπουλο.
Έχει κάνει παραγωγές και έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις (Αμλετ, Κάθε Πέμπτη κ. Γκρήν, Έγκλημα και Τιμωρία Ο Τζόνι πήρε το όπλο του κ.ά)
Εχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις: ''Beginning'', Ν.Έλντριτζ με τους Θάλεια Ματίκα και Γιάννη Δρακόπουλο (“2018-20), ''Ο άνθρωπος με το λουλούδι στο στόμα'', Λ.Πιραντέλλο με τον Άρη Λεμπεσόπουλο (2019-20), ''Δυο γυναίκες χορεύουν'' με τις Χρυσούλα Διαβάτη και Θάλεια Ματίκα (2013-15), ''Το σπίτι του Φρανκενστάιν'' με τους Ορέστη Τζίοβα, Σταύρο Σβήγκο, Γιώργο Χρανιώτη (2013-14)
Το θέατρο είναι η καρδιά του.
Η ψυχή του, τα δυο του παιδιά που έχει αποκτήσει από τον γάμο με τη συνάδελφό του Θάλεια Ματίκα.
Εχει πει για την οικογένεια: "Άμα θέλεις να βρεις χρόνο για ό,τι αγαπάς, βρίσκεις, δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Απολαμβάνω πολύ τον χρόνο με τα παιδιά μου, βέβαια, υπάρχουν και στιγμές που θέλω να απομονωθώ, κι επίσης ευχαριστιέμαι την απομόνωση μου. Δεν περνάω χρόνο με τα παιδιά μου επειδή πρέπει ή έχω τύψεις κι ενοχές, μου αρέσει η συζήτηση και η ενασχόληση μαζί τους".
Εχει πει για τη δουλειά του: "Τη μεγαλύτερη συμβουλή μου την έχει δώσει ο σπουδαίος ηθοποιός, Γιώργος Μιχαλακόπουλος, ο οποίος μου έχει πει πως “η δουλειά μας δεν είναι αγώνας ταχύτητας, αλλά μαραθώνιος”. Του οφείλω πάρα πολλά.
Ο κύριος Ληναίος και η κυρία Φωτίου μας έκαναν ένα δώρο ανεκτίμητο. Μας έδωσαν τη δυνατότητα να εκφράσουμε έναν καλλιτεχνικό λόγο στο θέατρό τους,σε ένα από τα παιδιά τους. Σε ένα χώρο που έχουν ανεβάσει παραστάσεις που έχουν μείνει στην ιστορία, έναν χώρο που που τον χαρακτηρίζουν τρεις λέξεις. Αγώνας,αγάπη και ήθος. Ένας καθρέφτης των ακριβών ιδρυτών του. Σπουδαίοι θεατράνθρωποι, σπουδαίοι άνθρωποι. Κύριε Στέφανε, κυρία Έλλη, σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη - είναι μεγάλη η ευθύνη και η τιμή. Ευελπιστούμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και της κληρονομιάς σας.
Κώστας Γάκης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977, αλλά η καρδιά του είναι πάντα στην Ικαρία.
Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού και στο Ιστορικό -Αρχαιολογικό Αθήνας, μα τίποτα από αυτά δεν θα είχε συμβεί αν δεν του μάθαινε πρώτα κιθάρα ο μαγικός δάσκαλος Βασίλης Καναράς.
Έλαβε το βραβείο Δημήρης Χορν για την πρώτη παράστασή του, την “Κατσαρίδα”. Σε αυτήν όπως και στις περισσότερες παραστάσεις του συμμετέχει από πολλά πόστα: ως σκηνοθέτης, ηθοποιός, θεατρικός συγγραφέας, συνθέτης.
Είναι μέλος του Lincoln Center Theater Directors Lab με έδρα τη Νέα Υόρκη. Είναι περήφανο μέλος της ομάδας θεάτρου Άναμ(μ)α με υπέροχες συνοδοιπόρους του σε αυτή (σε ζωή και σκηνή) την Μαρία Παπαφωτίου και τη Νατάσα – Φαίη Κοσμίδου.
Λατρεύει το αρχαίο δράμα και έχει καταρτίσει μια δική του σχετική μέθοδο. Οι παραστάσεις του “Το δέντρο του Οιδίποδα”, “Από την Αντιγόνη στη Μήδεια” και “Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2” έχουν ταξιδέψει από την Κορέα ως το Μεξικό. Στιγμή μεγάλης ανάτασης, το γεμάτο Ηρώδειο στην παράστασή του “Αριστοφανιάδα” το 2016.
Σταθμό στην πορεία του θεωρεί τη γνωριμία του με τους Στέφανο Ληναίο και Έλλη Φωτίου το 2015, καθώς μέσα στο θέατρο Άλφα ξεδίπλωσε το εκπαιδευτικό του όραμα, έκανε παραστάσεις με μετανάστες, μουσικές και ποιητικές βραδιές. Επιστέγασμα της σχέσης αυτής είναι το τραγούδι “Για τον ηθοποιό” που τραγούδησε μαζί με το Στέφανο Ληναίο το 2018, η ραδιοφωνική εκδοχή του “Καληνύχτα Μαργαρίτα” το 2021 και η ίδρυση της Συντροφιάς των Ονειροπόλων μιας “κοσμοαλλαχτικής” σύμπραξης καλλιτεχνών με ορμητήριο το θέατρο Άλφα.
Μέσα στην καραντίνα δημιούργησε στα πλαίσια υπέροχων ομάδων τις ταινίες “Μια μικρή Ελλάδα” με ιστορίες από όλη την χώρα και την ομογένεια και “Icarus' Dream” με γυρίσματα στην Ικαρία και στο θέατρο Άλφα.
Στον ελεύθερο χρόνο του γράφει τραγούδια σε κιθάρα και λαούτο καθώς και μινιμαλιστικά κομμάτια για πιάνο.
Οι γονείς του είναι τα πιο φωτεινά αστέρια στον ουρανό του.