Έναρξη: Σάββατο 9 Οκτωβρίου
Εργαστήριο Αρχαιου Ελληνικου δραματος και χορικής λειτουργίας
Κάθε Σάββατο: 10:00 με 12:00
Ο Κώστας Γάκης μοιράζεται τη μέθοδό του “10 υλικά υπόκρισης στο αρχαίο Ελληνικό δράμα”. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα καλογυμνασμένο σύνολο το οποίο στο τέλος της χρονιάς θα έχει σπουδάσει και σωματοποιήσει 2 τραγωδίες και 1 κωμωδία.
Θα δουλέψουμε πάνω στα έργα:
Κάθε τρίμηνο θα κάνουμε παρουσίαση/παράσταση ανοιχτή στο κοινό στο θέατρο Άλφα/Ληναίος-Φωτίου
Τιμή σεμιναρίου:
50 ευρώ το μήνα για τα μέλη της Συντροφιάς των Ονειροπόλων:
30 ευρώ το μήνα
Οι παραστάσεις κάθε τριμήνου θα βιντεοσκοπηθούν και θα σταλούν ως video project σε φεστιβάλ ή πανεπιστήμια του εξωτερικού με τα οποία συνεργάζεται ο Κώστας Γάκης και θα αποτελέσουν αφορμή για το χτίσιμο δημιουργικών διαύλων με καλλιτέχνες του εξωτερικού
Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους.
Δήλωση συμμετοχής σε αυτή τη σελίδα facebook ως μήνυμα messenger ή στο [email protected]
Σεμινάριο θεάτρου – ντοκουμέντου με θέμα ιστορίες της Ικαρίας πλεγμένες με το μύθο του Ικάρου και τους συμβολισμούς που απορρέουν από αυτόν.
Σάββατο: 13:00 – 15:00
Με βάση τις αρχές του ντοκυμαντερίστικου θεάτρου θα μετατρέψουμε ιστορίες, αφηγήσεις, ποιήματα, τραγούδια, ιστορικές πηγές και συνεντεύξεις σε θεατρική παράσταση.
Παρουσιάσεις κάθε τρίμηνο στο θέατρο Άλφα/Ληναίος – Φωτίου με παρουσια κοινου.
Επίσκεψη για παραστάσεις στην Ικαρία το καλοκαίρι του 2022.
Έχει υπάρξει συνεννόηση με φορείς της Ικαρίας για οικονομική διαμονή και διατροφή στο νησί το καλοκαίρι του 2022 σε συνδυασμό με τις παραστάσεις που θα δοθούν εκεί.
Τιμή σεμιναρίου: 50 ευρώ το μήνα
για τα μέλη της Συντροφιάς των Ονειροπόλων: 30 ευρώ το μήνα
Οι παραστάσεις κάθε τριμήνου θα βιντεοσκοπηθούν και θα σταλούν ως video project σε φεστιβάλ ή πανεπιστήμια του εξωτερικού με τα οποία συνεργάζεται ο Κώστας Γάκης και θα αποτελέσουν αφορμή για το χτίσιμο δημιουργικών διαύλων με καλλιτέχνες του εξωτερικού
Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους.
Δήλωση συμμετοχής σε αυτή τη σελίδα facebook ώς μήνυμα messenger ή στο:
[email protected]
Και τα δύο σεμινάρια πραγματοποιούνται με την αποφασιστική συμβολή του ίδιου του Στέφανου Ληναίου και της
κυρίας Έλλης Φωτίου του Τάσου Ιορδανίδη της Νατάσας Φαίης Κοσμίδου της Μαρίας Παπαφωτίου της Εταιρείας Θεάτρου Άναμ(μ)α και της καλλιτεχνικής φωλιάς Άλφα μικρό, μια συντροφιά ονειροπόλων
Το 2020 ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Τάσος Ιορδανίδης ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του θεάτρου και πρότεινε στον Κώστα Γάκη μια συνεργασία τόσο στο καλλιτεχνικό όσο και στο εκπαιδευτικό κομμάτι του θεάτρου Άλφα. Συμφωνήθηκε ο Κώστας Γάκης να είναι σε σταθερή βάση ο καλλιτεχνικός υπέυθυνος του Δευτερότριτου με την παράσταση “Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό” αλλά και με άλλες ενδιαφέρουσες προτάσεις σε παραστασιακό επίπεδο από τον ίδιο και την ομάδα του, την Εταιρεία Θεάτρου Άναμ(μ)α.
Ταυτόχρονα ο Τάσος Ιορδανίδης, από κοινού με τον Στέφανο Ληναίο, υποδέχτηκαν με χαρά τις προτάσεις του Γάκη για τη δημιουργία ενός πολύβουου καλλιτεχνικού “μελισσιού” με ποικίλες δράσεις και πρωτοβουλίες με το όνομα “Άλφα Μικρό, μια συντροφιά ονειροπόλων”. Η “Συντροφιά” αυτή είναι ένας πυρήνας δημιουργικότητας, αμεσοδημοκρατίας και πολιτισμού που εκπέμπει με διαρκείς καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες σήματα ανθρωπιάς, αλληλεγγύης, μιας τρυφερότητας που αντέχει αλλά και μιας κοινωνίας που μπορεί να αλλάξει.
Μουσικές και ποιητικές βραδιές, ιντερνετικός ραδιοφωνικός σταθμός, ξαφνικό θέατρο στην πόλη, βίντεο-απόπειρες με κοινωνικό χαρακτήρα, παραστάσεις Βαριετέ όπου κάθε μέλος θα ξεδιπλώνει δεκάλεπτα θεατρικά “νούμερα”, συνεντεύξεις με ενδιαφέροντες ανθρώπους της εποχής μας είναι κάποιες από τις δράσεις που θα δούμε τη σεζόν αυτή από τη “Συντροφιά”
Η “Συντροφιά των Ονειροπόλων” δεν έπεσε φυσικά από τον ουρανό. Αποτελεί συνέχεια και “άνθος” της γόνιμης και πολυποίκιλης ιστορίας του θεάτρου Άλφα και των ανθρώπων που έδρασαν σε αυτό με προεξάρχουσες μορφές φυσικά τον Στέφανο Ληναίο και την Έλλη Φωτίου. Σε αυτήν την ιστορία αναφέρεται. Από αυτή την ιστορία εκκινεί και ανοίγει φτερά. Τιμώντας τη μνήμη. Ενισχύοντας το δεσμό. Ποτίζοντας τη ρίζα. Δημιουργώντας νέα δίκτυα.
Ο Στέφανος Ληναίος μεταφέρει συχνά τη ρήση του του δασκάλου του, Σωκράτη Καραντινού, σε σχέση με τις προϋποθέσεις δημιουργίας ενός σφαιρικού ηθοποιού: Γνώση της ζωής, εμπειρία, ωριμότητα, πλατιά εγκυκλοπαίδεια, τεχνική κατάρτιση και συνεχής αυτοέλεγχος, είναι οι προυποθέσεις, οι απαραίτητες για τον ηθοποιό. Σύμφωνα με αυτές τις αρχές ο Κώστας Γάκης κρατάει ζωντανό το όραμα για μια πλατιά μόρφωση του ηθοποιού και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και τα φετινά σεμινάριά του για το Αρχαίο Δράμα αλλά και τη θεατρική αποτύπωση ενός τόπου της Ελλάδας(Ικαρία)